ROYALTY

Koning en Koningin openen Leeuwarden-Fryslân 2018

Anneke-Ruys-1054Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima verrichten zaterdagavond 27 januari de officiële openingshandeling van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa (LF2018).

Sinds 1985 worden jaarlijks twee Europese steden verkozen tot Culturele Hoofdstad, bedoeld om de rijkdom en verscheidenheid van Europese culturen te laten zien. De hoofdsteden stellen een programma op dat bestaat uit evenementen die het historisch en cultureel erfgoed in de schijnwerpers zetten.

Het motto van LF2018 is Iepen Mienskip, Fries voor samenwerken en openstaan voor een veranderende wereld. Het culturele programma toont hoe duizenden Friezen, samen met andere Europeanen, samenwerken om hun eigen plek tot een betere plek te maken voor volgende generaties. De insteek is een sociaal rijke en biodiverse wereld, gemaakt door kunstenaars, boeren en wetenschappers. Het jaarprogramma bestaat uit 60 onderdelen en honderden kleinere initiatieven, door heel Friesland. Het Koninklijk Paar verricht samen met de Friese bevolking de openingshandeling van het culturele jaar.

In 2018 zijn Leeuwarden-Fryslân en de Maltese hoofdstad Valletta de Culturele Hoofdstad van Europa. Eerder gingen Amsterdam (1987) en Rotterdam (2001) Leeuwarden en Fryslân voor. @RVD

Foto: Nico Brons

 studiopijlman-hosting