CD recensies

Anthony's Putsch - Happiness & Other Woes EP.

AnthonysPutsch-Happiness c-700x700Anthony's Putsch is een band die in Groningen al erg bekend is. Theun Supheert heeft met zijn band al op bekende festivals gestaan, zoals Noorderzon en het Bevrijdingsfestival. Ook heeft hij  veel lof gekregen van prominente radiopresentatoren als Hans Schiffers en Frits Spits. Twee jaar na zijn debuutalbum brengt hij een EP uit, “Happiness & Other Woes”.

Het album begint met het nummer “Call me names”, dat gaat over fouten maken bij je vriendin (zoals haar verjaardag vergeten). Anthony's Putsch maakt hiermee meteen een goede indruk door veel humor in de tekst te verwerken. Met de grappige tekst en de ironische toon waarop zanger Theun Supheert dit nummer brengt, is het moeilijk om je mondhoeken omlaag te houden. Ook de muziek zit goed en georganiseerd in elkaar: vooral de meerstemmigheid is goed gedaan.

Daarna komt “King of the World”. Dit is het beste nummer van deze EP, omdat Supheert hier echt boven zichzelf uitstijgt. De meerstemmigheid is wederom sterkgedaan, maar Supheert zingt hier simpelweg de moeilijkste en meest virtuoze partij van de hele cd.

Ook de rest van de nummers is dik in orde. Meerstemmigheid blijft in elk nummer een groot onderdeel van de muziek, maar deze is altijd dusdanig harmonisch uitgevoerd dat het in ieder geval niet stoort. Ook de teksten blijven scherp en concreet. Het zijn geen abstracte beeldspraken, maar vooral concrete, soms humoristische tafereelbeschrijvingen die de boventoon voeren.

Een minpuntje is dat het instrumentarium op de cd te hard klinkt. Dat lijkt absurd, maar na “Call me names”, met zijn leuke en grappige tekst, wil je extra goed naar de rest van de tekst kunnen luisteren. Dat is echter moeilijk als je de tekst niet kan horen omdat de band hard speelt.

“Happiness and Other Woes” is een goede EP. Als de band ooit echt bij de top wil horen, dan zal Supheert echter consequent meer uit zichzelf en zijn stem moeten halen, zoals hij dat op deze EP bijvoorbeeld doet bij “King of the World”. Maar voorlopig stemt deze cd meer dan tevreden.

Beoordeling: 4,0 sterren****

Tekst: Imre Himmelbauer