MUZIEK

Instinct bekroond met Gouden Film

Instinct-GoudenFilm-JS-1946-768x512

Meer dan 100.000 bezoekers hebben Instinct, het regiedebuut van Halina Reijn en openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2019, in de bioscoop gezien.

De film heeft daarmee de Gouden Film-status behaald. Regisseur Halina Reijn en hoofdrolspeler Carice van Houten namen de award in ontvangst. De Gouden Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. Instinct is de negende film die in 2019 de Gouden Film Award ontvangt.

 

Ervaren psychologe Nicoline begint aan een nieuwe baan bij een Tbs-kliniek. Daar ontmoet ze Idris, een zedendelinquent die een aantal ernstige misdrijven op zijn naam heeft staan. Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Zijn behandelteam is zeer enthousiast over de geboekte vooruitgang, maar nieuwkomer Nicoline vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen.

 

Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.

 

Nederlands Film Festival Foto Joke Schut