Recensies

Harry Potter and the Deathly Hallows deel 2

Harry-Potter-and-the-Deathly-Hallows-Part-2-Trailer2

Laatste Harry Potter niet zo magisch als verwacht

Afgelopen week was het eindelijk zover: Harry Potter and the Deathly Hallows deel 2 ging ook in Nederland in première. Voor de liefhebbers, en dat zijn er vele, een must om te zien - het is immers de ontknoping waar ze jarenlang naar hebben uitgekeken. Dat laatste is echter ook meteen het zwakke punt van deze film: na zo’n lange spanningsopbouw verwacht je een wel heel spectaculair einde. En dat valt helaas een beetje tegen.

Het laatste deel van de Harry Potter-filmreeks gaat verder waar deel 7-1 eindigde: met de zoektocht naar de horcruxes (of gruzielementen) door zowel Harry en zijn vrienden als de kwaadaardige en machtsbeluste Voldemort. Alle geliefde helden en acteurs zijn ook in deze film weer te zien. Daniel Radcliffe, Rupert Grint and Emma Watson (oftewel Harry Potter, Ron Weasley and Hermione Granger), ze gaan allemaal door het bittere einde.

harry-potter-and-the-deathly-hallows-part-2_1

Volwassen

Samen met deze acteurs waren ook de films zelf de afgelopen jaren gegroeid. Wat begon als een humoristische en fantasievolle avonturenfilm voor voornamelijk kinderen en jongeren, ontwikkelde zich in het voorlaatste deel tot een volwassen uitgewerkt drama. De spanning tussen Ron, Hermione en Harry werd hierin bijvoorbeeld ijzersterk neergezet.

Het is dan ook jammer om te zien dat in het allerlaatste deel op dit gebied weer een stap terug wordt gedaan. Hoewel het karakter Sneep wederom voor verrassingen zorgt, is het verhaal grotendeels een strijd tussen duidelijk afgebakend goed en kwaad. Ook de dialogen zijn tamelijk clichématig, met gelukkig wel nog de bekende originele humor hier en daar.

Harry-Potter-and-the-Deathly-Hallows-Part-2

Productielijn

Op het gebied van special effects is net als in de andere delen goed uitgepakt. De toevoeging van 3D zorgt voor extra dieptewerking en realisme. Alles ziet er zeer geloofwaardig uit, zowel de gebouwen, de magie, als de bijzondere wezens. Dat laatste is ook te danken aan de ongelofelijke hoeveelheid werk die erin gestoken is - voor de goblins in Gringotts was een ‘productielijn’ nodig van maar liefst 170 visagisten!

En dan, het einde… Lukt het Harry en zijn vrienden om Voldemort voor te blijven bij het vinden van de horcruxes? Komt het eindelijk tot een beslissende confrontatie tussen de twee, en hoe loopt die af? Dat gaan we hier natuurlijk niet verklappen. Maar ons advies: lees in ieder geval ook het boek. Want daarin weet J.K. Rowling dezelfde afloop wél met spanning en diepgang neer te zetten.

Door: Jorien Heemskerk