Familiefilm Dikkertje Dap, gebaseerd op het gelijknamige versje van Annie M.G. Schmidt, gaat zondagmiddag 24 september in première op het Nederlands Film Festival (NFF).
De film over Dikkertje Dap en zijn beste vriend Raf de giraf beleeft zijn première in de Stadsschouwburg Utrecht in aanwezigheid van cast en crew, waaronder regisseur Barbara Bredero, debuterend hoofdrolspeler Liam de Vries, Martijn Fischer, Egbert-Jan Weeber, Medi Broekman en Dolores Leeuwin. De 37e editie van het Nederlands Film festival vindt plaats van woensdag 20 tot en met vrijdag 29 september 2017.
spacing
De film gaat over Dikkertje Dap (Liam de Vries) en zijn beste vriend Raf; een giraf die op dezelfde dag is geboren als hijzelf. Omdat zijn opa (Martijn Fischer) verzorger is in de dierentuin is Dikkertje vaak bij Raf te vinden. Ze zijn onafscheidelijk en delen alles, tot Dikkertje voor het eerst naar school gaat en erachter komt dat giraffen niet naar school mogen. Dikkertje mist Raf enorm, maar maakt ook spannende nieuwe dingen mee. Hij maakt zelfs een nieuwe vriend, Yous (Rayan Belrhazi Alaoui). Raf mist Dikkertje ook en wil graag mee naar school. Daarom bedenkt Dikkertje een plan om de giraf mee naar school te nemen en zijn twee vrienden bij elkaar te brengen.
Het Nederlands Film Festival betrekt jaarlijks een groot en gevarieerd publiek bij de Nederlandse filmcultuur en is daarom het uitgelezen platform om deze familiefilm in première te laten gaan. Claire van Daal, programmeur film en televisie bij het NFF: 'Trots zijn we. Van versje tot film; Annie M.G. Schmidt is een onovertroffen verteller; met Dikkertje Dap laten cast en crew het vermogen van filmfantasie zien.'
De regie van Dikkertje Dap is in handen van Barbara Bredero, onder meer bekend van de eerste drie Mees Kees verfilmingen die allen ruim de status van Platina Film behaalden. 'Ik ben apetrots dat we van het versje Dikkertje Dap - Nederlands cultureel erfgoed - een film hebben mogen maken. Generaties zijn er mee opgegroeid en Mirjam Oomkes en Laura Weeda, de scenaristen, hebben hier een universeel thema aan verbonden; het voor het eerst naar school gaan. Het is een echte Hollandse familiefilm geworden!', aldus de regisseur.