Travel

Reisverslag Azoren, Sao Miguel

m P7230421-3Deze zomer bezocht Patricia Benjamins een van de paradijzen die deze mooie aardbol heeft: de Azoren. De Azoren is een eilanden archipel wat bestaat uit negen bewoonde en acht onbewoonde eilanden. Patricia bezocht het grootste eiland, Sao Miguel. Ze vertelt er hier zelf over.

m DSC 0525"Mijn reis begint in Ponta Delgada, de hoofdstad. Het is een mooie, rustige stad. Het heeft verschillende botanische tuinen, mooie gebouwen, een stadspoort, kerken en musea. Een van de musea is een oorlogsmuseum. Gevestigd in een ruïne aan de oceaan. Leuk om daar eens rond te lopen en de collectie te bekijken. Van wapens, tot materialen uit militaire ziekenhuizen, kleding en voertuigen.

 

m P7310468Vanuit de ruïne kijk je uit op de oceaan en de haven van Sao Miguel. Vanuit de haven worden verschillende excursies georganiseerd. Een van de excursies is een boottrip met een zodiak om walvissen en dolfijnen te spotten. Vrijwel overal waar je leest over het spotten van walvissen wordt aangegeven dat dit het hele jaar door kan. Dat klopt enigszins wel, maar in het voorjaar, tijdens de walvis migratie, heb je toch veel meer kans op het zien van deze prachtige beesten.

 

m P7300281Wanneer je op de Azoren bent, hoort daar natuurlijk wel zo'n excursie bij. Ik ben een paar keer met de zodiak en een keer met een gewone boot mee gegaan. En deze excursies waren echt super!! Niet altijd een walvis kunnen zien, maar wel veel dolfijnen. Ik heb met twee excursies een walvis mogen bewonderen: De Bridewhale. Gelukkig worden er wel strikte regels gehanteerd bij het benaderen van walvissen en dolfijnen. Vroeger leefde men hier van de walvisvangst. Gelukkig zien ze nu in dat je zuinig moet zijn met wat er in de oceaan leeft en zijn ze er trots op! Zo gaat er ook altijd een zeebioloog mee en mag je een walvis nooit van voren benaderen.
m P7300283Tijdens mijn reis heb ik twee walvissen mogen zien en heel veel dolfijnen. Maar er is natuurlijk nooit 100% zekerheid dat je een walvis of dolfijn te zien krijgt. Het is en blijft de natuur. Ik heb het geluk dat ik veel dolfijnen heb mogen zien. Van ver, maar ook van dichtbij. Ze zwemmen met de boot mee, springen uit het water. Echt fantastisch! Er is ook een mogelijkheid om met de dolfijnen te zwemmen. Je gaat met zijn tweeën rustig het water in. Wanneer de dolfijnen geen zin hebben komen ze echt niet bij je in de buurt. Zijn ze nieuwsgierig? Dan komen ze redelijk dicht bij je in de buurt. Aanraken is ten strengste verboden, al is dat ook vrijwel onmogelijk. Maar hoe gaaf is dat, dat je midden in de oceaan zwemt met een zevental dolfijnen om je heen!!

 

m P7261039-3Kratermeren

De Azoren heeft veel te bieden in de oceaan, maar ook op het land heeft het een schitterende natuur.
Zo heb ik een excursie gedaan naar het dorp en het kratermeer Sete Cidades, de meest gefotografeerde plek van Sao Miguel. Het is een groot kratermeer dat bestaat uit een blauw en een groen deel. De kleuren verschillen, omdat het ecologisch twee verschillende meren zijn. Maar ze staan wel met elkaar in verbinding. Onderweg kom je langs verschillende viewpoints , met schitterende uitzichten. Ook kwamen we langs het meer Lagoa do Fogo. Het meer van vuur. Wederom een kratermeer, wat ook bijna niet anders kan op zo'n vulkanisch eiland. Er was veel mist aanwezig. Er wordt dan ook wel gezegd dat er op 1 dag 4 seizoenen voorbij komt. Niets zo veranderlijk als het weer.

 

m P7230387-2Mooie uitzichten
Ook heb ik een mooie excursie naar het oosten van het eiland gemaakt, naar Nordeste. Gisteren leek het landschap af en toe op dat van de Teletubbies, vandaag op dat van Jurassic Park: een wereld van verschil. Dicht bebost, varens, weer mooie uitzichten. En het is het gebied van de Priolo, de Azorengoudvink. Veel flora en fauna is geïmporteerd. Maar deze beschermde vogel komt hier vandaan en leeft alleen op de Azoren. Jammer genoeg heb ik dit vogeltje zelf niet gezien. Daarvoor moet je precies weten waar je moet zoeken of met een excursie mee gaan. Hopelijk een volgende keer.

m P7261092-5De Azoren zijn het meest veilige deel. In Nordeste is het dan ook zo, dat wanneer je niet thuis bent, op vakantie bent, of iets, laat men de sleutel in de deur. Hebben de buren iets nodig, dan kunnen ze altijd naar binnen. Kon dat overal nog maar zo!
Als laatste tijdens deze trip zijn we langs een theeplantage geweest. De enige thee uit Europa komt vanaf de Azoren. En nog lekker ook! Net als de ananassen die ze op de Azoren verbouwen.

 

m P7210373Mooie hikes
Nadat ik de eerste dagen in de hoofdstad Ponta Delgada heb overnacht, ben ik daarna voor een paar dagen, met de bus, naar Furnas gegaan. 1 dag vond ik te weinig, want het heeft zo veel te bieden. Een grote botanische tuin waar je heel wat uurtjes kan rondlopen. Thermische baden en je kunt er verschillende hikes maken. Een daarvan is langs de Caldeiras en rond het meer van Furnas. Eerste kom je langs de Caldeiras. De warmte grond zorgt er voor dat er stoom, water en blubber uit de grond komt. Ook worden er grote pannen met eten in de grond gezet door restaurants en gezinnen. Na een uur of 4 is het eten klaar en wordt het voor de lunch opgehaald en kan de Cozido gegeten worden. Na de Caldeiras loop je een route langs het kratermeer en kom je uiteindelijk weer uit in het dorp. Zeker de moeite waard!

m P7250782-3

Na de dagen in Furnas, verblijf ik de rest van de dagen in Lagoa. Een van de grotere steden, maar er is niet heel veel te beleven. Er is wel een mooi geologisch instituut waar ze je alles kunnen vertellen over de Azoren, het ontstaan, verschillende soorten lava, de evolutie theorie en nog veel meer. Zelf vond ik het heel interessant en heb een echt dino-ei gezien (en mogen aanraken) wat voor een dino liefhebber natuurlijk heel speciaal is! Verder is er een zwembad en zijn er verschillende natuurlijke zwembaden tussen de lavarotsen.

m P7230362-4Paradijs
Vanuit Lagoa kan je de bus naar Remédios nemen om daar een mooie wandeling te maken van zo'n 8 km. Let wel op, de bustijden zijn niet altijd goed duidelijk en de bussen rijden niet frequent. Alle hikes zijn goed bewegwijzerd, dus de weg is altijd goed te vinden.

 

m P7310458-2Na een pittige korte klim kom je tussen de weilanden en de koeien. Na een aantal km loop je door een tunnel en kom je terecht in een waar paradijs. Vol met bomen, planten, groen, watervalletje. Het lijkt wel een oase. Na een mooie ronde kom je weer bij een tunnel en kom je dus weer terecht tussen de weilanden. Heel bijzonder, net een sprookje.

 

Terug bij de bushalte had ik nog minimaal een uur op de volgende bus moeten wachten. Dat was al wel zoals verwacht. Daarom een stuk doorgelopen om naar een andere bushalte te gaan. Maar daar aangekomen bleek ik ook daar nog een uur te moeten wachten, dus besloten om lopend terug te gaan. De mensen van de receptie had er over dat ik zon 10 km extra had gelopen. Mooi eindje dus. Was een mooie wandeling. Zeker de moeite waard.

m P7230464 2Strandjes
Mijn laatste dag op Sao Miguel was op het strand. Er zijn verschillende strandjes. Geen kilometers lange stranden, maar je kan er goed vertoeven. Heerlijk nagenieten van alle avonturen die ik heb mogen beleven op dit prachtige eiland. Een eiland waar ik graag weer naar terug zou willen. Er was nog zo veel te beleven, maar dan wel met een auto. Een huurauto is eigenlijk wel nodig, want het ov is niet altijd even geweldig en je komt ook lang niet overal. Ja ik ga zeker terug en ben heel benieuwd wat de overige eilanden te bieden hebben! Tot de volgende keer!! "

 

Verslag en foto's: Patricia Benjamins

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage