Travel

Op avontuur in Malta


m P1070973Het is meivakantie in Nederland. Terwijl de temperaturen in Nederland lager zijn dan afgelopen Kerst en in sommige delen van het land zelfs sneeuw ligt, ga ik op weg naar Malta,...op naar de zon!

 

Ik kom terecht in een klein plaatsje in St. Pauls Bay, Xemxija. Vanaf het balkon van mijn hotel heb ik een schitterend uitzicht over de baai en de stad Bugibba.

 

Ontdekkingstocht

Op de eerste dag van mijn ontdekkingstocht door Malta heb ik meteen een vol programma. Het zijn de toeristische trekpleisters, maar toch zeker de moeite waard. De Rotunda Mosta is een mooie kerk die tijdens de tweede wereld oorlog werd gebombardeerd en door de inwoners zelf is herbouwd.

 

 

m P1080003De stad Mdina mag niet overgeslagen worden, met zijn grote historie en enorme stadsmuren. Wanneer je Mdina hebt bezocht, steek je de straat over en kom je in de stad Rabat. Waar je vrijwel direct een mooi Romeins huisje ziet. Het huis zelf is gebouwd om de overblijfselen van het oude huis, zodat deze goed beschermd worden. De oude mozaïekvloeren die hier liggen zijn zeldzaam en nog in vrij goede staat. Ook vindt je in Rabat onder meer de Paulus Catacomben. Hier zijn vele graven te zien, die later tijdens de WO II gebruikt werden als schuilplaats.

 

Kliffen

 

Vanuit Rabat heb ik de bus genomen naar de Dingli Cliffs. Daar heb ik een mooie wandeling gemaakt langs de kliffen. Wat een mooi uitzicht! Het was de bedoeling om een wandeling naar de Buskett Gardens te maken, om daar ook een kijkje te gaan nemen. Deze wandeling werd iets langer dan gedacht. Had eerder af moeten slaan, waardoor ik met een grote omweg naar de “gardens” ben gelopen.

 

De Buskett Gardens is het enige bos dat er op Malta te vinden is. Na deze wandeling kon ik weer met de bus richting mijn guesthouse om van een heerlijke maaltijd te genieten.

 

In Xemxija zijn een paar restaurantjes. Je kan er goed eten, maar er valt verder weinig te beleven. Dan kan je beter met de bus naar Bugibba gaan. Zo kan je alles met de bus doen!

 

m P1080136Nieuw avontuur

De volgende dag gaan we een nieuw avontuur aan. Met de boot naar Comino en Gozo. Ik deed dit in de vorm van een excursie, maar ook dit kan je heel goed zelf ondernemen, wat ik ook zal aanbevelen. Eerst een zwemstop bij Comino. Het water is nog koud, dus ik ga het water niet in. Vervolgens de 2e stop bij Comino om te eten, zwemmen of over het eiland te wandelen, wat erg goed kan. Je hebt er mooie uitzichten en je komt regelmatig een hagedis of gekko tegen.

 

Na deze stop zijn we verder gegaan naar Gozo. Daar hebben we de Basiliek in Victoria, de Azure Window en een kerk bezocht. Dat alles gebeurde in een sneltreinvaart. Jammer, zo hadden we bijna geen tijd om alles goed te bezichtigen, terwijl het zo’n mooi eiland is. Zeker de moeite waard geweest, maar zou het een volgende keer zelf doen waardoor je meer tijd zou hebben.

 


m P1080321Romeinse grotten

 

Achter mijn Guesthouse in Xemxija is het startpunt van de Heritage trail. Dit is een wandelroute door een gebied waarbij je allerlei bezienswaardigheden ontdekt uit verschillende periodes. Zo kan je een bijenstal zien uit de late Romeinse tijd, Romeinse grotten en afwateringen, een oude boerderij, een graansilo uit de Prehistorische tijd, etc. Ik vond het bijzonder om tussen al die historie te mogen lopen. Beeld je eens in hoe de Romeinen daar hebben gelopen….

 

Wat een hele andere wandeling is, maar ook erg leuk, is er een over de boulevard tussen Sliema en St. Julians. Langs de soms indrukwekkende oude gebouwen aan de ene kant en de ruwe zee aan de andere kant. Het waaide behoorlijk waardoor het zeewater tegen de rotsen en de muren uiteen spatte. Onderweg zijn er genoeg terrasjes en speeltuinen voor de kinderen te vinden.

 

m P1080746Tempels

 

De volgende dag was weer een vol programma. Allereerst naar de Three Cities. Daar ben ik vooral doorheen gaan lopen en genoten van de gebouwen en het uitzicht op de Grand Harbour, de haven van Valetta. Vervolgens heb ik de bus genomen naar de tempels van Tarxien. Enkele van deze opgravingen komen uit de tijd van meer dan 3000 jaar voor Christus! Tijdens de bezichtiging vindt je veel informatie op de looproute.

 

Na de tempels ben ik naar de hoofdstad gegaan, Valetta. Een ontzettend mooie en sfeervolle stad! Waar de oude gebouwen goed bewaard zijn gebleven. De stad is niet heel groot, maar je kan er uren ronddwalen door de smalle en soms steile straatjes.

 

m P1080568Vuurwerkshow

Je kan ook rondom de stad lopen, waarbij je uitzicht hebt over Sliema, Manoel eiland, Marsamxett haven, verschillende forten, Birgu en de schepen die door de Grand Harbour varen.

In de avond wordt de stad en zijn muren mooi verlicht. Ook het fort aan de overkant. Dit geeft een hele mooie sfeer!

 

Ik had het geluk dat er die avond een grote vuurwerkshow was. Dat wordt een paar keer per jaar o.a. voor de toeristen georganiseerd. En wat voor een… Een show van heel hoog niveau. Met bijpassende muziek, dat uit de boxen van de stadsmuren komt. Echt fantastisch!

 

m P1080499Traditioneel vissersdorp

 

Het is zondag…. De dag om met de excursie mee te gaan naar de markt in Marsaxlokk. Het is een traditioneel vissersdorp met een mooi uitzicht. Helaas kijk je ook tegen een groot elektriciteitscentrale aan, maar heel erg storend is het niet. Aan de kustlijn liggen veel traditionele Maltese bootjes. Ook wel een “luzzu” genoemd. Op deze bootjes wordt een oog geschilderd wat de vissers beschermt tegen het boze oog.

Het is een gezellig dorpje en een leuke markt om over te struinen. Waar je van alles kan vinden en natuurlijk veel verse vis! Hierna zijn we naar de Blue Caves gegaan. Een boottochtje langs de kust met zijn “grotten”.

 

m P1080262Vogelreservaat

Eenmaal weer terug in mijn guesthouse, direct de bus richting Mellieha genomen om nog snel een kijkje te kunnen nemen in het vogelreservaat, Ghadira Natural Reserve. Hier komen de vogels een pitstop maken tijdens hun vlucht tussen Afrika en (het noorden van) Europa. Naast de vogels leven hier nog vele andere dieren. Je wordt hier met informatieborden over geïnformeerd en er is een kleine informatie center. Het is klein, maar leuk om te zien en zeker leerzaam!

 

m P1080630Popeye Village

 

De dag erna was al weer de laatste dag van mijn avontuur door Malta. Dat zou nog een mooie afsluiter worden. Met windkracht 6 een wandeling maken door het Il Majjistral Nature & History Park. Langs de kliffen en torentjes. Geen boompje te bekennen… Genieten van het uitzicht over de zee, de rotsen en de kliffen. Maar ook de verre uitzichten over het vaste land en Golden bay. Uiteindelijk kwam ik vlakbij Popeye Village uit, waar de Film Popeye is opgenomen en van daaruit een route terug gelopen.

 

Ondertussen op zoek naar “Cart Ruts”. Karren sporen, waarvan we niet zeker weten of het ook karrensporen zijn. Het is een groot mysterie. Je zou ze op meerdere plekken op Malta kunnen vinden, maar dat is mij niet gelukt, helaas. Op de terugweg nog een flinke regenbui gehad. Moe maar voldaan stap ik de bus in richting mijn guesthouse. Helaas ook in de avond regen en de volgende ochtend op weg naar het vliegveld…

Gelukkig kan ik in Nederland weer volop genieten van de zon…

 

Tekst en fotografie: Patricia Benjamins

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage