Gothic & Fantasy Evenementen

Elfia 2015 in de mooie kasteeltuinen van Arcen

m IMG 9724Op 20 en 21 september 2014 gaan de poorten van ‘Elfia’, het grootste fantasyfestival van Europa, weer open in de Kasteeltuinen Arcen. Hier lopen heksen en elfjes hand in hand en kloppen piraten en vampiers elkaar vriendschappelijk op de schouders.

De inwoners van Elfia dompelen zich dit jaar onder in de wereld van Koning Arthur, compleet met een flinke dosis hekserij en magie. Ze kunnen zich vergapen aan de wapenuitrustingen uit John Boorman’s film Excalibur (1981), dampende paardenlijven en moedige ridders aanschouwen tijdens een spectaculair riddersteekspel en een krachtmeting tussen Spartaanse en Gallische krijgers aan den lijve ondervinden.

m IMG 9738Veel bezoekers van Elfia leven er al maanden naar toe en doen er alles aan om er tijdens Elfia op hun mooist uit te zien. In het land Elfia met een eigen hymne kom je dan ook ogen en oren te kort: langs een vijver zetten ridders hun kampement op, voor het kasteel vechten piraten een woelige strijd uit en even verderop dansen elfjes vrolijk hand in hand met gevaarlijk uitziende vampiers. Stefan Struik organiseert al bijna vijftien jaar fantasyfestival Elfia en weet elk jaar weer een indrukwekkend programma samen te stellen: “Dit jaar staat Elfia in het teken van Koning Arthur, meer specifiek zijn relatie met Merlijn de tovenaar en heks Morgana".

m IMG 9950De eerste Koninklijke verkiezingen in Elfia Arcen

Ook nieuw in Elfia: de plaatselijke verkiezing van de nieuwe koning en/of koningin. In het verleden werden voor aanvang van het festival via internet de nieuwe heersers van Elfia gekozen. Maar vanwege frauduleuze praktijken is dit jaar besloten de verkiezingen ter plekke te organiseren, inclusief verkiezingsdebat en stemming door middel van een duimafdruk. In Arcen zullen op zaterdag 20 september de opvolgers worden gekozen van de huidige koningin Anaranë Linwëlin en koning Gildor Ringëril. Dit koningspaar werd op 19 april jl. in Elfia Haarzuilens verkozen en gekroond. Zij regeren Elfia tot de nieuwe heersers in Arcen de troon bestijgen.

m IMG 9929Bodypaintkunst

Ook in Body Paint Village is het een oase van rust: verschillende professionele bodypainters verfraaien de lichamen van modellen ter plekke met zeer artistieke beschilderingen. Stefan Struik: “Dit jaar verzorgen we een zeer uitgebreide bodypaintshow waarin alle modellen hun kleurig beschilderde lichamen zullen tonen aan het publiek. Ook hebben we Body Paint Village uitgebreid tot een tent van 20 x 10 meter.” Verder staat er weer veel muziek op het programma: de Amerikaanse band Woodland strijkt tijdens zijn Europese tour ook neer in Elfia. De band verzorgt twee sets met hun mix van traditionele folk en ambient. Het Nederlandse Finvarra fleurt het festivalterrein op met hun Keltische en Oriëntaalse klanken, net als het Spaanse Aelfheim met hun feeërieke muziek. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

m IMG 9853Elfia’s Kostuum Parade

Veel bezoekers van Elfia beginnen al maanden van tevoren met de voorbereidingen voor hun kostuum. Hier gaat veel tijd, creativiteit en liefde in zitten. Organisator Struik: “De Kostuum Parade is voor veel bezoekers een van de hoogtepunten. Op zaterdag zijn prijzen te winnen in verschillende categorieën, zoals Best Original Design, Best Group/Duo of Best Performance. Op zondag wordt de winnaar van het hele event gekozen: de Overall Event Winner. Hij of zij mag zich in het vervolg graaf of gravin van Elfia noemen en ontvangt een geldprijs van 500 euro.” Op de website van het festival (www.elfia.com) kunnen deelnemers zich opgeven voor de kostuumwedstrijd. Deze vindt op beide festivaldagen plaats. Er zijn prijzen te vergeven in zeven verschillende categorieën.

m IMG 9745Alle activiteiten die de bezoekers van Elfia te wachten staan, zijn te vinden op www.elfia.com. Hier kunnen ook tickets worden besteld. In de voorverkoop gelden speciale voordelige tarieven. Aan de dagkassa betalen volwassenen op zaterdag 25 euro en op zondag 22,50 euro. Kinderen kunnen Elfia voor 13,50 euro bezoeken. Het hele weekend in Elfia? Bij een passe-partout krijgen inwoners van Elfia dit jaar een gratis Elfia-paspoort. In dit paspoort krijgen de inwoners een stempel, die elk jaar van design verandert.

Elfia

20 & 21 september 2014

Zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur

Zondag van 10.00 tot 19.00 uur

Kasteeltuinen Arcen

Lingsforterweg 26

Arcen

Foto's: Anneke Ruys