Festivals

Crossing Border 2016 Dag 2 Zaterdag: Fotoserie

 

m 3A4A1057
Op de tweede dag van Crossing Border traden onder meer Angel Olsen, The Low Anthem, Palace, C. Duncan en Minor Victories voor het voetlicht. Singer-songwriter PJ Harvey las voor uit haar gedichtenbundel ‘The Hollow of the Hand’ en rockicoon Barry Hay werd geïnterviewd over zijn biografie.

 

PJ Harvey in de Lutherse Kerk

 

Singer-songwriter PJ Harvey maakt op de zaterdag haar opwachting in de Lutherse Kerk. Niet met een spraakmakend muziekoptreden, maar met haar eerste gedichtenbundel The Hollow of the Hand. Het is een co-productie van PJ (‘Polly Jean’) Harvey en fotograaf Seamus Murphy. Samen trokken ze naar Washington D.C., Kosovo en Afghanistan.De Lutherse Kerk zit stampvol met bewonderaars en nieuwsgierigen. Je kunt een speld horen vallen in de kerk wanneer Harvey naar de microfoon loopt om een gepassioneerde voordracht te doen, geïllustreerd met prachtige fotobeelden van Murphy. Na afloop staan er lange rijen tijdens de speciale signeersessie.

 

m 3A4A1091Angel Olsen in The Raven

 

Het optreden van de Amerikaanse singer-songwriter Angel Olsen in de Grote Zaal van Paard van Troje is dan al begonnen. Olsen lijkt op het eerste gezicht een onschuldige girl next door maar kan ook verrassen als rockchick. Dat gebeurt halverwege haar optreden, wanneer het er op het podium opeens wat krachtiger toegaat. Dan pas krijgt de folk- en indierock meer de focus op rock en wordt het publiek wat opgeschud. De vijfkoppige band gaat ook meer los, net als de mensen in de zaal.

 

m 3A4A1159Palace in het Koorenhuis

 

De viermansformatie Palace trapt hun Europese tour op Crossing Border af. Ook het nieuwe album ‘So Long Forever’ is pas een dag oud. Nu al staan ze als een van de headliners op Crossing Border. De verwachtingen in het bomvolle Koorenhuis zijn hooggespannen. Het publiek is massaal naar het Koorenhuis gestroomd en er is duidelijk een buzz aanwezig. De band brengt bluesy indierock en heeft een charismatische frontman in haar gelederen. De band weet het grotendeels jonge publiek in de hete zaal goed op te zwepen en te vervoeren.

 

m 3A4A1199Minor Victories in The Raven

 

Minor Victories bestaat uit leden van gerenommeerde bands als Editors, Mogwai en Slowdive. Dat maakt de mensen meteen nieuwsgierig. De band kwam tot stand via Skype waarna een album opgenomen werd dat door de leden afzonderlijk van elkaar werd opgenomen om vervolgens via WeTransfer te worden afgerond. Het resultaat van supergroep Minor Victories is verslavende synthesizerpop en obscure shoegaze, waarin ruisende gitaren en de stem van Slowdive’s zangeres Rachel Goswell de boventoon voeren. Live klinkt het bezwerend mooi, ondanks dat het vocaal soms aan de nodige perfectie ontbreekt.

 

m 3A4A1238C. Duncan in Heartbeat Hotel

 

Een van de mooiste optredens van Crossing Border 2016 is volgens ons dat van de Schotse C. Duncan in de Kleine Zaal van Paard van Troje. Het podium is gevuld met synthesizers, laptops en een handjevol muzikanten. Frontman is de jonge C. Duncan uit Glasgow, zoon van twee klassieke musici en met een pianop- en vioolopleiding op zak. De close harmony pop is een opvallende mengeling tussen klassiek en modern, soms met een opvallende sixties feel. De zang is loepzuiver, de muzikaliteoit subliem. Een prachtig optreden van C. Duncan die bij ons zijn Europese tour afrondt.

 

m 3A4A1213Barry Hay & Sander Donkers in Lutherse Kerk

 

Barry Hay, frontman van Golden Earring, is zevenenzestig jaar, maar aan star quality heeft het hem nooit ontbroken. Zelfs in de redelijk gevulde Luitherse Kerk verschijnt hij met zijn onafscheidelijke zonnebril. De reden van zijn komst is de interessante biografie die hij schreef over zijn leven. Daarin vertelt hij over zijn leven in en buiten de spotlights, over zijn jeugd, zijn familie en zijn seks, drugs en rock ‘n roll leven. Leon Verdonschot interviewde Barry Hay samen met zijn biograaf Sander Donkers. Op Crossing Border vertelt hij onder meer over het hoe en waarom van zijn vertrek uit Den Haag.

 

m 3A4A1242The Low Anthem in The Raven

 

Het is volle bak bij het Amerikaanse collectief The Low Anthem. Het begin van het optreden zet meteen de toon voor het optreden dat volgt. De spotlights zijn op de zangeres die vijf minuten lang haar ouderwetse typemachine als percussie-instrument gebruikt. Daarna neemt ze plaats achter de toetsen waarna de show van start gaat. The Low Anthem is meer een kunstcollectief dan een band. Tijdens het psychedelisch getinte optreden spelen de meest bizarre instrumenten een hoofdrol. Rustige, melancholische liedjes worden abrupt afgewisseld met keiharde rockklanken, om daarna opeens weer terug te vallen in een dromerige sfeer.

 

m 3A4A1270Cass McCombs Band in Koorenhuis

 

Aan de Cass McCombs Band de dankbare taak om Crossing Border in het Koorenhuis af te sluiten met een bomvolle zaal waar aan het begin niemand meer bij kan. McCombs blijkt veel jonge fans te hebben in de zaal. Cass McCombs is een grensverleggende muzikant die houdt van het extreem mixen van stijlen. Folk, country, funk en punk en zelfs een reggae-sausje. Tijdens het optreden weerklinken vooral nummers van het laatste album ‘Mangy Love’. Met Angel Olsen nam Cass het nummer ‘Opposite House’op. Insiders merken dat de zangeres halverwege het optreden in de coulissen verschijnt en een stuk van de song meezingt.  

 

Verslag en fotografie: Anneke Ruys

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage