Festivals

Crossing Border 2016 Dag 1 Vrijdag: Fotoserie

m 3A4A1014bNiet langer de Koninklijke Schouwburg en omgeving vormen de locaties waar muzikanten en schrijvers tijdens Crossing Border hun concerten en voordrachten geven, maar Paard van Troje en omgeving. Op dag 1 vrijdag konden de bezoekers weer genieten van verrassende acts.

Op 4 en 5 november kan de bezoeker terecht in Paard van Troje, de Lutherse Kerk, Koorenhuis, Zwarte Ruiter en Humanity House. 

 

Crossing Border 2016 Dag 1 Vrijdag

 

m 3A4A0800Sara Neufeld Heatbeat Hotel

 

De Canadese Sarah Neufeld is vooral bekend van indierockband Arcade Fire. Tijdens het optreden speelt haar virtuoze vioolspel de hoofdrol. Omdat ze daarmee alle kanten op kan blijft het redelijk spannend. Helaas wordt het na een tijdje ook een beetje saai en slaat bij sommige mensen de verveling toe. Daarmee verlaten bezoekers ook een voor een en dat is ronduit jammer.

 

m 3A4A0770Emiliana Torrini And The Colorist in Little Raven

 

Het eerste optreden op het hoofdpodium in de Grote Zaal van Paard van Troje is dat van de Ijslandse zangeres (met Italiaanse achtergrond) Emiliana Torrini And The Colorist. Ze werkt vanavond samen met het Belgische orkest The Colorist. Een onderscheidend gezelschap dat traditionele, zelf gemaakte houten instrumenten gebruikt. Gekleed in een authentieke outfit brengt Torrini haar liedjes die soms uitbundig dan weer intiem klinken. Publiek en zangeres genieten optimaal van het optreden. Torrini prijst de locatie en het feit dat ze op zo'n belangrijk festival als Crossing Border mag staan.

 

m 3A4A0828John Paul White, Lutherse Kerk

 

Civil Wars-zanger John Paul White is perfect geprogrameerd in de Lutherse Kerk. Met zijn dromerige folkklanken is hij geheel op zijn plek in deze sfeervolle lokatie. Het vooral wat oudere publiek in de kerk hangt aan zijn lippen en geniet intens van de mooie liedjes. Met een topstem en skillvolle muzikanten kabbelt dit optreden met veel genietmomenten rustig voorbij.

 

m 3A4A0850Nouri Mint Seymali in Little Raven

 

Nouri Mint Seymali uit Mauritanie is een bijzondere zangeres die met haar verschijning en kracht de aandacht van het publiek 45 minuten lang lang vast weet te houden. En vlak haar strakke band niet uit. Stuk voor stuk muzikanten die weten te boeien en een enthousiaste set neerzetten. Het publiek is snel om en de interactie in de Kleine Zaal is compleet. Er wordt genoten, met de hoofden op het ritme gedeind en uiteindelijk ook gedanst en dat is een heel goed teken.

 

m 3A4A0920Tourist LeMC in The Raven

 

De Antwerpse hiphoptroubadour Tourist LeMC heeft onder meer na verschillende optredens in DWDD een grote fanschare opgebouwd. De Grote Zaal van Paard van Troje is dan ook tot de nok gevuld. Johannes Faes (zoals Tourist LeMC in het echt heet) zet een dyunamisch optreden neer. Een optreden dat raakt vanwege teksten die er toe doen. Maar ook kun je er op swingen en krijg je er een goed gevoel bij. Hoe kan het ook anders want de Antwerpenaar geeft zich voor de volle honderd procent. Dit is zeker een van de hoogtepunten van Dag 1.

 

m 3A4A0949Xenia Rubinos in Het Koorenhuis

 

Aan de overkant van Het Paard ligt het Koorenhuis. Hier staat de bijzondere artieste Xenia Rubinos. Volgens haar biografie is ze geinspireerd door onder andere Erykah Badu, Billie Holiday, Missy Elliot, The Roots en Miles Davis. Dat hoor je soms een beetje terug in het optreden wat gekruid wordt door soul, funk en rap. Het is dans- en swingbaar maar kent ook teksten met inhoud. Springend en dansend over het podium en met veel interactie met het gemeleerde publiek weet Rubios de volle zaal voor zich te winnen. De zangeres met de soulvolle stem, afkomstig uit Brooklyn komt, ziet en overwint en laat een onvergetelijke indruk achter.

 

m 3A4A1001Lisa Hannigan Lutherse Kerk

 

De Ierse zangeres Lisa Hannigan werkte eerder met Damien Rice, maar overtuigt ook als solozangeres. Rice heeft een prachtige, zuivere stem en die weerklinkt opperbest in de sfeervolle Lutherse Kerk die tot de nok gevuld is. Ze begeleidt zichzelf op trekorgel maar ook op gitaar. De kundige bandleden lijken ook helemaal gelukkig in deze mooie concertplek. Het publiek is gedurende de hele set muisstil en laat zich meevoeren op de sferische klanken. De Lutherse Kerk blijkt een optimale plek voor dit soort concerten en blijkt een mooie aanvullen van de Nieuwe Kerk. Dit optreden – tevens ook het laatste in de tour van Hannigan – is ook weer een absoluut hoogtepunt van de eerste Crossing Border dag.

 

m 3A4A1023
Michael Franti
in The Raven

 

Als afsluitende act in de Grote Zaal van Paard van Troje is Michael Franti een juiste keus. Franti staat ditmaal niet met een volledige band op het podium maar samen met de gitarist van zijn formatie Spearhead. Het is voor hem het laatste concert van zijn zeven maanden durende tour. Ondanks de kleine bezetting weet het tweetal wel een feestje te bouwen waarin veel interactie met het publiek is ingebouwd. Klein minpuntje is dat er iets te veel gepraat wordt tussen de nummers, al schijnt het publiek dat niet erg te vinden. De mensen genieten en swingen de nacht in met dit opzwepende optreden.  

Verslag en fotografie: Anneke Ruys

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage