Festivals

Eerste editie Divercity meteen een doorslaand succes: Fotoverslag

m GBW 9588aMet Divercity is Den Haag definitief een nieuw festival rijker. Gisteren genoten 13.000 bezoekers in een zonovergoten Haagse Zuiderpark van een mooi cultureel festival met alles erop en eraan.

Op meerdere podia werden optredens gepresenteerd van artiesten die de culturele diversiteit van Den Haag vertegenwoordigen. Kunst en cultuur kunnen een brug slaan tussen mensen met verschillende achtergronden. Dat werd gisteren meer dan duidelijk op het festival waar iedereen genoot van de mondiale culturele diversiteit die er getoond werd.

m 3A4A7032Mensen van een waaier aan culturen konden elkaar ontmoeten, hun culturen met elkaar delen. Je kon op Divercity kennis maken met nieuwe culturen, verrijkende muzikale uitingen en vooral met elkaar genieten van veel gezelligheid. Het Zuiderpark liet wederom zien een uitgelezen plek te zijn voor een festival. Divercity beleefde haar allereerste editie en dat was meteen een doorslaand succes.

Divercity programmeerde niet alleen shows op de twee grote podia, maar ook op het veld. Diverse intieme optredens zorgden voor een extra verdieping van de verschillende wereldculturen. m 3A4A7195Zo waren er diverse pop-up acts die overal kwamen opduiken. Zoals acrobaten, Surinaamse bazuinkoren, Antilliaanse brassbands, Hindoestaanse gezelschappen of woordkunstenaars.

Hele bijzondere, grensoverschrijdende optredens waren er van onder meer het sufimuziekensemble Tevazu bestaat uit 2e en 3e generatie (Turkse) Nederlanders. De in Nederland wonende groep derwisjzangers, musici en semazens (derwisjdansers), brengt sinds 2001 liederen, muziek en dans ten tonele uit de islamitische sufitraditie van Turkije. m 3A4A7120Het ensemble bracht op originele wijze zogenaamde ‘ilahi’, hymnen en melodieën op mystieke gedichten van moslim mystici zoals Eshrefoĝlu Rumî en Yunus Emre. Zij geven in hun gedichten antwoord op onze levensvragen en zeggen dat alles wat je moet weten al bij eenieder van binnen zit. Wie zich zelf kent, kent God. God wil graag verschijnen in onze harten. Soefisme gaat om de reis naar ons “hart” en de ervaringen daarbij.

m 3A4A7291Ook bijzonder - en misschien wel het allermooiste optreden van Divercity - was dat van de Oezbeekse zangeres Yulduz Usmanova. Deze vocaliste en actrice geniet een grote populariteit. Dat was meteen duidelijk op het veld. Deze diva geniet internationaal succes omdat zij in verschillende talen zingt, zoals het Oezbeeks, Turks, Arabisch, Russisch, Oeirgoers, Kazachs en Tadzjieks. Haar liedjes werden uit volle borst meegezongen en na afloop van het optreden stonden de fans rijendik op de zangeres te wachten voor een handtekening of een foto.

m m GBW 9537De meest populaire act van het festival was toch wel Kenny B. Als afsluitende act trok hij het overgebleven publiek naar zijn optreden en dat waren duizenden mensen. Vol enthousiasme bracht de in Paramaribo, Suriname geboren zanger zijn liedjes, waarbij het publiek steeds betrokken werd. Behalve Nederlands zingt de zanger ook in het Surinaams en ook dat mocht op veel bijval rekenen. Uiteraard kwam de megahit 'Parijs 'aan bod en dat populaire liedje werd natuurlijk uit volle borst meegezongen.

m 3A4A7145Een mooi einde aan een uiterst succesvol festival wat in alle opzichten geslaagd is. Divercity slaat een brug tussen de vele in Den Haag woonachtige culturen en verbroedert met muziek en cultuur. 

 

Fotografie en verslag: Anneke Ruys

Foto's Kenny B: Loes van der Kraats

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage