Festivals

Zeeheldenfestival: het grootste buurtfestival van Den Haag

m IMG 5114Het Zeeheldenfestival staat voor gezelligheid en intimiteit. Een kleinschalig buurtfestival waar de sfeer telt en de bewoners samen, ieder jaar weer een mooi festival neerzetten.

Van 29 juni tot en met 3 juli is het weer tijd voor het grootste buurtfeest van Den Haag. Dit jaar vindt alweer de 36e editie van het Zeeheldenfestival plaats. Vijf dagen lang is het Prins Hendrikplein omgetoverd tot het toneel voor muziek, straattheater en kinderactiviteiten. Overdag hebben vooral families en kinderen het voor het zeggen, terwijl in de avonduren de live-muziek centraal staat.

m IMG 5122Het Zeeheldenfestival op het Prins Hendrikplein, in het hart van het Zeeheldenkwartier, viert dit jaar haar 35ste verjaardag. Wat ooit begon als een protestmanifestatie, is, naar eigen zeggen, uitgegroeid tot ‘het grootste buurtfeestje van Den Haag’. Overdag zijn het vooral kinderactiviteiten (animaties, schminken, poppenkast, etc.) die de dienst uit maken en in de avonduren is het aan live-muzikanten.

m IMG 5093Maar ook overdag zijn er optredens, op het hoofdpodium en het kleien podium. Op het Zeeheldenfestival kun je ook nieuwe, veelbelovende talenten ontdekken. Zoals de pas 16-jarige singer-songwriter Sequoia van Ekeren. Ze speelt ukelele en schrijft haar eigen nummers. Behalve dat ze zich met muziek bezig houdt, is ze ook een circusacrobaat. Haar passie voor muziek en circus combineert ze graag. Soms alleen, soms met haar muzikale mede acrobaten. Op het Zeeheldenfestival was vandaag geen plaats voor Sequoia's acrobatische talenten, alkon ze het niet laten om even in een lantarenpaal te klimmen. Een ding is zeker:Sequoia is een groot talent waar we in de toekomst veel van gaan horen.

m IMG 5109De Junior Bigband Delft bestaat uit enthousiaste en getalenteerde jonge muzikanten van 12 tot 20 jaar. Vol overgave speelt de bigband groovy en swingende jazz, waaronder muziek van bekende componisten als Thad Jones, Dizzy Gillespie, Herbie Hancock, John Scofield en Jaco Pastorius. De Delft Junior Bigband staat onder de bezielende leiding van de Deens-Nederlandse jazzsaxofonist, bandleider en muziekdocent Søren Ballegaard. Op het Zeeheldenfestival zorgden de jonge muzikanten voor een mooi optreden.

m IMG 5142Qua straattheater was er Fabuloka. Jorga is acrobaat en houdt van schrijven. Ed is muzikant en maakt alles van metaal. Door hun krachten te bundelen ontstaat STAAL, een poëtische voorstelling waarin twee verschillende karakters een droom hebben. Het verhaal wordt verteld met woorden, acrobatiek, jongleren, mime, bizarre uitvindingen en live muziek en alles speelt zich af in een liefst 5 meter grote stalen constructie! Zij zorgden in de middag voor een bijzonder optreden op het Frederik Hendrikplein.

Fotografie: Anneke Ruys

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage