FESTIVALS & EVENEMENTEN

Brabantsedag een begrip in Brabant en ver daarbuiten

750 brabantsedag 072 annekeruysDe Brabantsedag is een begrip in Brabant, Nederland en zelfs daarbuiten. Wat ooit klein begon in 1958 trekt nu jaarlijks ruim 30.000 bezoekers. De theaterparade op de laatste zondag van augustus is ongetwijfeld het hoogtepunt van het jaar.

750 brabantsedag 064 annekeruysMaar liefst 16 wagenbouwersgroepen met circa tweeduizend acteurs trekken door de straten van Heeze met indrukwekkende huizenhoge theaterdecors. Het publiek wordt geboeid met expressief of juist vertederend toneelspel. Ernst en humor, werkelijkheid en fantasie wisselen elkaar af en brengen het verleden van het Hertogdom Brabant op een geheel eigentijdse wijze tot leven.

 

750 brabantsedag 062 annekeruysVoorafgaand aan de theaterparade biedt de Brabantsedag cabaret, kunst, toneel, straattheater en muziek. Kortom, de Brabantsedag is een unieke beleving met cultuur en vermaak voor jong en oud.

 

750 brabantsedag 027 annekeruysWAT BEWEEGT BRABANDERS?
In de parade komen gebeurtenissen uit het verleden tot leven, gekoppeld aan het jaarthema en het Hertogdom Brabant. De zestien wagenbouwersgroepen vertalen die creatief naar nu. Het resultaat zie je voor je in een compleet verhaal in slechts enkele minuten: voorbijtrekkend totaaltheater met originele ontwerpen, gedurfde techniek, invoelend acteerwerk, artistieke grime en kostuums. @Brabantsedag

 

Foto's: Anneke Ruys