FESTIVALS & EVENEMENTEN

Chinees Nieuwjaar uitbundig gevierd in Den Haag: Fotoserie

m 2H0A6808Het Chinees Nieuwjaar is op 9 februari groots gevierd in het centrum van Den Haag.

Oorsprong en tradities
Het Chinese Nieuwjaar is het belangrijkste van alle traditionele Chinese vieringen. Het stamt uit de tijd van de Shang-dynastie (1600 BC – 1100 BC), toen men rond de jaarwisseling goden en voorouders vereerde. Pas veel later werd het een festival waarin afscheid werd genomen van het oude jaar en het nieuwe jaar werd ingeluid. De datum van het Chinese Nieuwjaar wordt bepaald door de maankalender en niet de zonnekalender. Het Chinese Nieuwjaar begint op de tweede nieuwe maan ná de zonnewende van 21 december. Volgens onze kalender is dat ergens tussen 21 januari en 20 februari. In 2019 begint het Chinese Nieuwjaar op 5 februari.

m 2H0A6916


Het Chinese Nieuwjaar kondigt het begin van het voorjaar aan en wordt dan ook ‘Lentefeest’ of ‘Spring Festival’ genoemd. Met gezang en dans verwelkomt men de terugkeer tot leven van de aarde en de start van het ploeg- en zaai-seizoen. Op de dagen voor de nieuwjaarsviering koopt men cadeaus, versieringen, speciaal eten en nieuwe kleren. Het huis wordt op oudejaarsavond – ‘chuxi’ – grondig schoongemaakt en versierd met uit papier gesneden spreuken en twee rijmende versregels die geluk, welvaart en een lang leven uitdrukken.

 

m 2H0A6902

Nieuwjaar is een familiefeest. Hoe ver de mensen ook van huis zijn, ze doen hun uiterste best om met de hele familie het Nieuwjaarsdiner te beleven. Daarom is het in de dagen voor het Chinese Nieuwjaar een ware volksverhuizing in China. Miljoenen mensen reizen dan naar hun geboortedorp om daar het Nieuwjaar te vieren. Op nieuwjaarsdag bezoeken ze vrienden en bekenden om elkaar het beste voor het nieuw jaar toe te wensen. Het is een groot gezellig feest, niet alleen thuis met de familie, maar ook op straat. Er wordt veel gegeten en gedronken en uiteraard is er veel en hard vuurwerk.

Het Jaar van het Varken
Volgens de Chinese Dierenriem begint op 5 februari 2019 het Jaar van het Varken. Het Varken is het twaalfde en laatste dier in de Chinese dierenriem, die bestaat uit achtereenvolgens Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken.
De oorsprong van de Chinese astrologie gaat tot duizenden jaren terug en wordt ook nu nog beoefend en geraadpleegd. In tegenstelling tot de westerse astrologie heeft de Chinese astrologie niets te maken met planeten of sterren. Bij het opstellen van horoscopen baseren de Chinese ‘astrologen’ zich op de Chinese kalender, de Yin en Yang filosofie van licht en donker en de filosofie van de vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water.

 

Tekst: Chinees Nieuwjaar
Fotografie: Angela van Tol

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage