CONCERTVERSLAGEN

Mavis Staples preekt soul, passie en liefde in Rotterdam

750 mavisstaples 011 annekeruysOp 4 juli gaf de soul- en gospellegende Mavis Staples een uitverkocht optreden in Theater Rotterdam. Dat werd een beladen show waarin gospel en protest hand in hand gingen. Maar vooral een optreden waarin liefde domineerde.

Wanneer de inmiddels bijna 79-jarige Staples het podium betreedt is de toon meteen gezet. De zangeres is hier in Nederland om volop te genieten van dit optreden waar ze naar uitgekeken heeft. Al weet ze soms niet helemaal meer in welke plaats ze misschien staat. Wanneer Amsterdam genoemd wordt, weerklinkt een licht protest vanuit de zaal. Mavis maakt het meteen weer goed door luid 'Rotterdam' te noemen. De stad kent ze goed, in 2017 stond ze nog op het North Sea Jazz Festival.

 

750 mavisstaples 017 annekeruysMavis Staples wordt op handen gedragen door 'haar 'publiek dat haar toeroept en graag ingaat op de dingen die zij zegt. Soms gaat ze terug naar vroegere tijden, zoals de tijd dat ze als jonge vrouw samen met haar vader meeliep met de protestmars van Martin Luther King naar Washington. Samen met haar muziekfamilie The Staples Singers was zij een van de eerste artiesten die gospel combineerde met het protestlied.

 

750 mavisstaples 014 annekeruysDie drive zit er bij Mavis nog steeds in en op haar meest recente plaat 'If l I Was Was Black' is ze weer net zo strijdbaar als vroeger met The Staples Singers, in de jaren 60 en 70. Het optreden in Theater Rotterdam staat grotendeels in het teken van dat album. Ze roept de mensen voortdurend op om vooruit te kijken en mededogen voor elkaar te hebben. Het publiek klapt graag mee op het gospelritme en zingt de liedjes mee die ze kennen. Het wordt een liefdevol optreden, waar Staples en haar begeleidingsband zichtbaar van genieten. De zangeres lijkt ontroerd door het ontvangen van zoveel genegenheid tegelijk.

 

750 mavisstaples 004 annekeruysSongs die voorbij komen in het bijna anderhalf uur durende concert zijn onder meer van The Staples Singers If You're Ready (Come Go With Me), Freedom Highway en natuurlijk het onmisbare I'll Take You There in een langer uitgesponnen versie, waar het publiek gretig op inhaakt. Ook in een gedreven versie gebracht is Slippery People (Talking Heads cover), naar eigen songs als Take Us Back, Build A Bridge en Who Told You That. Al met al een bijzondere concertbeleving waar je na afloop nog lang aan terugdenkt.

 

Verslag en fotografie: Anneke Ruys

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage