CONCERTVERSLAGEN

Birdy's eerste Nederlandse live-concerten: Foto's

20120907-Birdy-Muziektheater-IJ-PIX-3576

Jasmine Van Den Bogaerde, alias Birdy, is pas zestien jaar oud. Gisteren en vandaag gaf ze twee concerten: een in Muziekgebouw Aan ’t Ij en de tweede in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Toen zangeres Birdy - van Nederlandse/Belgische/Britse afkomst -vorig jaar doorbrak met haar titelloze album was ze pas vijftien. Op die plaat stond ook het inmiddels overbekende ‘Skinny Love’ waardoor ze met haar album ook meteen de eerste plek van de hitlijsten bereikte. Vele tv-kijkers van het programma The Voice of Holland zullen het duet van Birdy met The Voice of Holland-winnares Iris Kroes niet snel vergeten. Mede daardoor waren ook Birdy's twee Nederlandse concerten in een mum uitverkocht.

20120907 Birdy Muziektheater IJ PIX-3506

In de Haagse Koninklijke Schouwburg komt een verlegen zangeres op. Ze duikt meteen achter haar piano. Dat is nadat ze eerst aan een van haar bandleden, Rosie, de ruimte heeft gegeven om het korte voorprogramma te verzorgen. Na twee songs solo op de piano, komt Birdy’s uit vier muzikanten bestaande begeleidingsband het podium op. Gezamenlijk brengen zij een concert van krap een uur waar de nummers van Birdy's debuutalbum voorbij komen. Daarnaast brengt ze ook nog 'Fire & Rain' van James Taylor en 'Just A Game' wat ze speciaal voor de film The Hunger Games schreef.

Meer dan een enkel album heeft Birdy niet. Daarom kun je ook nog geen compleet concert van anderhalf uur verwachten. Maar wát Birdy doet klinkt goed, al zie je wel dat het haar nog aan de nodige ervaring ontbreekt. Geeft helemaal niet. Dat gaat ze de komende tijd vast goed maken tijdens de vele optredens die ongetwijfeld zullen volgen. In ieder geval is het talent onmiskenbaar aanwezig en bezorgt ze menigeen in de Haagse Schouwburg kippenvel met haar intens krachtige stem en haar persoonlijke liedjes. De beleving is extra bijzonder vanwege de mooie akoestiek in deze zaal.

Birdy's vuurdoop op het podium heeft in ieder geval bij het publiek een mooie indruk achtergelaten. Van Birdy gaan we de komende tijd zeker nog veel meer horen en zien.

Tekst: Anneke Ruys

Fotografie: Harold Versteeg (concert in Amsterdam)