CONCERTVERSLAGEN

Shakira wervelend in Ahoy: foto’s en verslag

IMG_0048a_GD

Op woensdagavond 1 december gaf de Colombiaanse superstar een dampend optreden in het Rotterdamse Ahoy. Jong en oud wervelde mee op haar swingende latino-klanken.

Het was alweer 3 jaar terug dat popster Shakira een optreden in het Gelredome gaf én er een moest afzeggen. Het zal vele fans nog heugen dat hun concert toen vanwege ziekte van hun ster afgezegd moest worden. Om daarna een paar maanden later alsnog plaats te vinden. Dat was alweer lang en breed vergeten en zeker na het opzwepende optreden van gisteren in Ahoy.

Voor een uitzinnig publiek bracht Shakira haar grootste hits in het Engels én in het Spaans. Met de nadruk op dat laatste want Spaans domineerde duidelijk tijdens het optreden in het kader van de ‘The Sun Comes Out’ wereldtournee. Er kwamen verschillende songs voorbij van haar allereerste – Spaanstalige – albums waaronder ‘Ojos Asi’ en ‘Ciega Sordo Mudo’.

IMG_0063a_GD

Als er een ding is waar Shakira goed in is – behalve zingen natuurlijk – dan is het wel in het wervelen met haar heupen. Het buikdansen is haar op het lijf geschreven: iets wat ze van huis uit meekreeg via haar Libanese vader. Deze mix van Latijns-Amerikaans en Oriëntaals is zowel terug te vinden in haar muziek als in haar blik op de wereld om haar heen. Ahoy kreeeg een flink staaltje van haar grote kunnen te zien en te horen. ‘Arriba mi gente’ riep ze haar in groten getale aanwezige latin fans toe, terwijl ook de Nederlands- en anderstalige aanwezigen genoeg aandacht kregen.

Tijdens het optreden werd eens te meer duidelijk dat de latin getinte songs Shakira’s sterkste kant zijn. Wanneer ze meer waagt aan elektronisch getinte songs komt dat toch koud en kil over. Nee laat ze maar een nummer als ‘Loca’ doen of ‘Hips Don’t Lie’ met het bekende Colombiaanse deuntje erin. Dan is Shakira beslist op haar best. Ze excelleerde ook in de Matallica cover ‘Nothing Else Matters’ waar ze voor de gelegenheid een speciale latin versie van gemaakt, compleet met Zuid-Amerikaanse instrumenten.

Wanneer met de wervelende uitsmijters ‘Hips Don’t Lie’ en ‘Waka Waka’ een einde komt aan een ruim anderhalf uur durende show kom je meteen vanuit de Colombiaanse warmte in Ahoy in de vrieskou van min zes en dat is toch wel weer even wennen.

Foto's copyright Anneke Ruys