Travel

zt-newsiv-red

Let's Go To SRI LANKA! reisverslag Deel 1

P1040046Sri Lanka is een land met veel afwisseling van cultuur en natuur. Er zijn vele stoepa’s en natuurparken. Maar ook de stranden zijn erg mooi. Het is een land wat een bezoek allessinds waard is. Patricia Benjamins ging op reis naar dit fascinerende, verre land.

Sri Lanka is een land in opbouw. Er is nog geen massatoerisme omdat het land pas een aantal jaren geheel vrij is voor toerisme door de oorlogen tussen de Tamils en de Singalesen.

Sri Lanka is een kolonie van Engeland, Portugal en Nederland geweest. Hier zie je nog veel van terug op het eiland.

 

P1030644Ook kreeg Sri Lanka op 2e kerstdag 2004 te maken met de Tsunami. 35.000 Sri Lankanen hebben dit niet overleefd. Nog steeds zie je veel verwoestingen langs de zuidkust.

Mijn drieweekse groepsreis begon aan de westkust. In onze zomerperiode is het niet de tijd om aan het strand te liggen en in de zee te zwemmen. De zee is dan erg ruig.

Aan de westkust hebben we een typisch Sri Lankaanse markt bezocht met verse groentes, fruit en vis. 

 

P1030877Oude hoofdstad

Na Chillaw zijn we met de bus vertrokken naar Anuradhapura. Een oude hoofdstad van Sri Lanka 400jaar voor Christus. Het is een groot complex met stoepa’s van wel 80 meter hoog en een 2300 jaar oude Bodhiboom. Het is een belangrijk pelgrimsoord voor de Boeddhisten. 

Via Mihintale, ook een boeddhistisch heiligdom, ging onze reis verder naar de Sigiriyarots. Ook wel de leeuwenrots genoemd. Voordat je op de rots bent kom je langs ruïnes van de oude stad en langs oude muurschilderingen. Halverwege de beklimming zie je nog een paar leeuwenpoten en bovenop de rots heb je een mooi weids uitzicht.

 

P1040162’s Middags zijn we naar de volgende oude hoofdstad, Polonnaruwa, geweest. Heerlijk fietsend gingen we door de oude stad en zagen verschillende mooie en soms erg goed bewaard gebleven tempels, stoepa’s en Boeddha’s.

 

Olifanten!

Onze eerste nationale park stond de volgende dag op het programma. Een park met veel vogels en olifanten. Dit zou voor mij de eerste keer zijn om olifanten echt in het wild te kunnen zien. Een grote droom ging in vervulling! 

Olifanten zijn hele sociale dieren en dat was goed te zien. De kleine olifanten, van soms maar een paar dagen of weken oud werd goed beschermd door de ouderen van de groep. Intussen is de kleine aan het spelen met een vogel voor zich. Of twee olifanten lopen na het drinken slurf aan slurf weg. Dat was voor mij een van de hoogtepunten van de reis.

 

P1050359Grotten en apen

Het volgende wat we zijn gaan bezoeken waren de Grottempels van Dambulla. In de grotten zijn veel verschillende Boeddha’s te zien. Buiten lopen er overal apen rond. Sommige apen smullen van fruit uit de afvalbakken, anderen verzorgen hun kleine. 

 

P1050789De volgende dag was een interessante dag met veel indrukken. Eerst zijn we naar de Tempel van de tand van Boeddha in Kandy geweest. Dit is de belangrijkste tempel van de Boeddhisten in Sri Lanka. Veel Sri Lankanen komen hier hun offers brengen. Omdat wij net in de periode van het Esala Peraherafestival hier waren was het extra druk en was er mooie offer taferelen te zien. Dit festival staat in het teken van de tand van Boeddha en is dan ook het belangrijkste Boeddhistische festival in Sri Lanka. ’s Avonds is er enkele kilometers lange route uitgezet met als beginpunt de Tempel.

 

P1040603Optocht

Tijdens de optocht komen er veel dansers, fluitisten, vuurgoochelaars en olifanten met hun Mahout (verzorger) langs. Een van de Olifanten schijnt ook daadwerkelijk de tand van Boeddha bij zich te hebben. De route gaat door een groot deel van de stad Kandy.Het is zo mooi om te zien hoe de Sri Lankaanse bevolking dit festival beleefd. Ze zitten ’s ochtends vroeg al rustig op de stoep te wachten. Ze bouwen gammele balkons om zo veel mogelijk mensen mee te kunnen laten genieten. Dit is ook voor de toeristen die hier wel grof geld voor moeten betalen. Maar dat geld is zeker de moeite waard!

 

Olifantenweeshuis

De volgende dag vertrekken we met de bus naar mijn volgende hoogtepunt. Het Pinawalewa olifantenweeshuis. Op sommige punten is het erg toeristisch, maar het weesthuis helpt de gewonde olifanten die het in de natuur niet zouden overleven. Of olifanten die zijn afgestoten door de familie. Zo zie je olifanten die een mentale problemen hebben, been missen of blind zijn. Het heeft een prachtig verblijf voor de olifanten. Hier kunnen de olifanten herstellen en waar dit kan worden ze terug gezet in de natuur. Maar de meeste olifanten blijven in het weeshuis. Wanneer het baddertijd is, gaan de olifanten de straat over, door de winkelstraat naar de nabij gelegen rivier. Dit gebeurtLet twee keer per dag en het is een enorm feest voor de olifanten en de toeristen.

P1040958

 

Lees binnenkort ook deel 2 van de fascinerende Sri Lanka reis van Patricia Benjamins

 

 studiopijlman-hosting