Evenementen

Brabantsedag Cultuurhistorische Optocht: Foto's

IMG 8940 bdHet thema van de Brabantsedag in Heeze, Brabant was dit jaar:  Hoezo Middeleeuws?!

Wist je dat de bril al is uitgevonden in de Middeleeuwen, evenals de klok, het muziekschrift en de boekdrukkunst? De cultuurhistorische optocht op de laatste zondag van augustus richtte zich dit jaar op de positieve ontwikkelingen die de Middeleeuwen hebben voortgebracht. En wel zó dat je je als bezoeker afvraagt: ‘Hadden ze dat al uitgevonden in de Middeleeuwen? Hoezo is dit Middeleeuws?’ 

IMG 8822 BDDe geschiedenis van het vroegere hertogdom Brabant, wat zich ook over Belgisch grondgebied uitstrekte, geldt als inspiratiebron. De optocht van de Brabantsedag toont echter geen historisch plaatje, maar maakt de link naar het heden. De Brabantsedag staat dan ook bekend als modern straattheater. Voorbijtrekkende wagens imponeren door origineel ontwerp en gedurfde techniek. De optocht is een unieke belevenis!

IMG 8861 bdDe optocht op zondag 25 augustus begon om 14 uur, maar ’s morgens was het al gezellig druk in het dorp. Rondom het gemeentehuis was muziek, straattheater en een kunstmarkt.

In de loop der jaren is de Brabantsedag uitgegroeid tot een eigentijds en gezellig cultuurfestival van negen dagen. Het programma biedt voor elk wat wils, voor jong en oud.

www.brabantsedag.nl

IMG 8948 bdWinnaar

Vriendenkring De Rooie Hoek is uitgeroepen tot Algemeen Winnaar van de 56ste Brabantsedag in Heeze. Hun wagen en spel beantwoordden het beste aan de doelstelling van de Brabantsedag: het leggen van een link tussen verleden en heden op creatieve, vernieuwende en eigentijdse wijze. Het thema van Brabantsedag was dit jaar ‘Hoezo Middeleeuws?!’ De Rooie Hoek koos het onderwerp ‘Marktplaats.nl’, waarmee ze de gezelligheid en drukte van een Middeleeuws marktplein vergeleek met de stilte en eenzaamheid van het huidige Marktplaats.nl. De Rooie Hoek ontving de beker uit handen van Cultuurgezant Gerard van Maasakkers. De vriendenkring mocht eerder al de Persprijs en de HWV Publieksprijs in de lucht steken. 

Fotografie: Anneke Ruys en Angela van Tol-Largaespada

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 studiopijlman-hosting