CONCERTVERSLAGEN

Nynke Laverman met WACHTER in Nieuwe Kerk Den Haag: Foto's

m 3A4A9940Op 14 oktober presenteerde Nynke Laverman haar muziektheatervoorstelling 'Wachter' in de Haagse Nieuwe Kerk.

Zangeres Nynke Laverman is al 13 jaar een bijzondere verschijning in de Nederlandse muziek- en theaterwereld. Ze zingt in het Fries en laat in haar muziek de kracht van de taal spreken. Dat gebeurt ook tijdens haar muziektheatervoorstelling 'Wachter', naar het gelijknamige album dat afgelopen juni verscheen. Dat gaat over de kunst van het wachten. Wachten als levenshouding, met de natuur als voorbeeld. Het hebben van geduld en de natuur en het leven niet altijd willen sturen. m 3A4A9951Laverman zoekt daarbij de muziek in de taal zelf. Ze haalt haar inspiratie uit andere stijlen en culturen, die ze omsmelt tot iets geheel eigens. Je hoort wereldmuziek in haar klanken maar ook modern klassiek en pop. Zie het als een versmelting van muzikale passie met pure poezie.

De voorstelling in de Nieuwe Kerk begint - n3et als het album - met een zeven minuten lang gesproken gedicht in het Fries. Al versta je deze taal niet, je voelt de grote po√ętische kracht ervan zeker wel. m 3A4A9965In een prachtig decor dat een kruising lijkt tussen een enorme uil en een bos bevinden zich de drie muzikanten: Nynke Laverman zang en voordracht, Sytse Pruiksma die piano, marimba en slagwerk bespeelt en Genevieve Verhage op cello. De voordrachten tussen de liedjes door zijn in het Nederlands, met uitzondering van de intro. De Friese liedjes vertellen het verhaal van een meisje dat een relatie krijgt met een boswachter. Als hij op een dag verdwenen blijkt, begint ze een nieuw leven van wachten. Daarbij zoekt en vindt ze troost in de kracht van de natuur.

m 3A4A9968
'Wachter' is geen concert maar een voorstelling waarbij muziek en theater in elkaar verweven zijn. Het levert een spannende voorstelling op waarin de intens krachtige zang en de bijzondere instrumentatie voor een totaalbeleving zorgen. Voor applaus tussendoor is geen ruimte, hetgeen de voorstelling zeker ten goede komt. Je wordt zo meegesleept van de ene spannende muzikale sfeer in de andere.

In de Nieuwe Kerk komt een voorstelling als deze ultiem tot zijn recht. Vandaar dat je een uur en een kwartier lang een speld kunt horen vallen in een muisstille zaal.

Verslag en fotografie: Anneke Ruys

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 studiopijlman-hosting